PlayStation Classic: Σαν reunion συμμαθητών

February 22, 2019

ειναι το σπιτι σωμα;

February 22, 2019

Kris Kross will make you jump jump

February 22, 2019

Για όσους πρόλαβαν τις αρχές των 90s, τα ανάποδα παντελόνια και η ιαχή “jump-jump” ίσως φέρνουν στο μυαλό εικόνες από δυο δεκατετράχρονα να χοροπηδάνε στους ρυθμούς της… ελαφροράπ και να τρυπώνουν στα Αμερικάνικα Μπίλμπόαρντς με τα μπούνια.

Τα  δυο φιλαράκια από την Ατλάντα,  James Christopher “Mac Daddy” ή “Miggida Miggida Mac” Kelly, και ο Christopher “Daddy Mac” Smith που απάρτιζαν τους Kris Kross, τους ξετρύπωσε το 1991 ο 19χρονος τότε Jermaine Dupri (JD για τους φίλους) σε μια τσάρκα του σε κάποιο Mall της Ατλάντα όπου και δίναν παράσταση. Κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ από το 1992 μέχρι το 1996 και μετά σιωπή…

Kris Kross και Jermaine Dupri.

Τι απέγιναν τα λιλιπούτεια αλάνια με τα ξυρισμένα φρύδια και τα και τα gangsta κοτσίδια στα μαλλιά; 

Το νεαρό της ηλικίας τους, που συναγωνιζόταν στα ίσια μόνο με τον Jordy, και σε συνδυασμό με τον πιασάρικο ήχο τους, ήταν αρκετό για να τραβήξουν το ενδιαφέρον της ραπ και όχι μόνο κοινότητας των early 90s.

Πέραν της προσοχής του κόσμου, τραβήξαν και την προσοχή του Michael (του Jackson φυσικά) που είχε ούτως η άλλως ευαισθησία με τα παιδιά (στο μυαλό μου πάντα θα είναι αγνές οι προθέσεις του) με αποτέλεσμα να τους πάρει μαζί του στην περιοδεία του “Dangerous World Tour” και μάλιστα έκαναν εμφάνιση στο μουσικό βίντεο του βασιλιά της Pop, Jam. Ακόμα εκείνη την περίοδο συμμετείχαν με cameo εμφανίσεις σε βίντεοκλίψ των TLC (Hat 2 da Back) καθώς και των Run DMC. Μεταξύ άλλων είχαν συμμετοχή σε κάποιες δευτερότριτες ταινίες.

Παράλληλα κυκλοφόρησαν, στην Αμερική μόνο, videogame για Sega (Kris Kross: Make My Video)  το οποίο απέσπασε τις χείριστες κριτικές και πάτωσε αλλά απέσπασε μια θέση στο πάνθεον των… 20 χειρότερων παιχνιδιών όλων των εποχών κερδίζοντας επάξια την 18η θέση.

Το τελευταίο τους άλμπουμ, Young, Rich & Dangerous, το 1996, πούλησε 500.000 αντίτυπα, έγινε χρυσό και σηματοδότησε το τέλος των Kris Kross. Μετά από αυτό έγραψαν άλλο ένα άλμπουμ με νέα δισκογραφική (Judgment Records) αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Έκτοτε ο Chris Smith κυκλοφόρησε δύο single με επικριτικές αναφορές στον μισογυνισμό και σεξισμό της ραπ κουλτούρας… (φωνή εν τη ερήμω). Το άλμπουμ του, Urbane Expressions, κυκλοφόρησε πάλι υπό την αιγίδα του JD.

Kris Kross 1993 Vs Kris Kross 2013

Το 2013, αν και οι Kris Kross είχαν διαλυθεί πια, ο Chris Kelly συναντήθηκε με τον Chris Smith για μια παράσταση για την 20η επέτειο του lebel So So Def Recordings του Jermaine Dupri που τους ανέδειξε.

Kris Kross at the So So Def 20th Anniversary Concert

O Chris Kelly, συνέχισε να ασχολείται με τη μουσική σπουδάζοντας ηχοληψία, ιδρύοντας την δική του δισκογραφική (C.CO Records) και πειραματίστηκε εκτενώς με τα ναρκωτικά, πράγμα που οδήγησε στον πρόωρο θάνατό του τον Μάιο του 2013. 

Ο ιστότοπός του Smith παρουσιάζει ένα ευαίσθητο, πολύπλευρο πρόσωπο. Εκτός από τη μουσική του, μπορείτε επίσης να δείτε τα έργα ζωγραφικής, σκίτσα και άλλα. Η μουσική του είναι διαθέσιμη στο Soundcloud και στο YouTube.

Η εξέλιξη των δυο φίλων από το δημοτικό, είχε δύο διαφορετικές πορείες: δημιουργικότητα και αυτοκαταστροφή. Μήπως τελικά είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος;  

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.