Οι γιορτές της Κρινιώς στην μεγάλη πόλη

January 11, 2016

αντιο μαυρο αστερι

January 11, 2016

Eλεγχος κάθε συσκευής με τη σκέψη μέχρι το 2045

January 11, 2016
POP Tech

Με ποιον τρόπο η τεχνολογία θα έχει μεταμορφώσει την καθημερινότητά μας σε τριάντα χρόνια από σήμερα;

Αυτό το ερώτημα απηύθυνε η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA) σε επιστήμονες που είναι επικεφαλής σε μερικά από τα πιο φουτουριστικά της πρότζεκτ, δημιουργώντας έτσι μία σειρά σύντομων βιντεοκλίπ με τις απαντήσεις τους.

Με τίτλο «Forward to the Future», στα βιντεοκλίπ οι ερευνητές περιγράφουν ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες, μη στρατιωτικές εφαρμογές που βρίσκονται στα σκαριά στα εργαστήρια της DARPA και οι οποίες, αν και θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, θα έχουν γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη 30ετία.

Μία τέτοια εφαρμογή είναι η ανάγνωση της σκέψης, ώστε ο ανθρώπινος εγκέφαλος να μετατραπεί στο ασύρματο τηλεχειριστήριο με το οποίο θα ελέγχει ο άνθρωπος οποιαδήποτε συσκευή ή μηχάνημα. Σύμφωνα με τον νευροβιολόγο Justin Sanchez της DARPA, οι σχετικές τεχνολογίες θα έχουν τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό μέχρι το 2045, ώστε να μπορεί κανείς να επικοινωνεί τηλεπαθητικά με τον εξοπλισμό του σπιτιού του, π.χ. για να ανάψει τα φώτα ή να θέσει σε λειτουργία τη θέρμανση.

TELEKINE2

Ο Sanchez προβλέπει επίσης πως οι ίδιες τεχνολογίες θα αλλάξουν επίσης τον τρόπο επικοινωνίας αλλά και την οδήγηση, με αυτοκίνητα τα οποία θα χειρίζονται οι ιδιοκτήτες τους χωρίς να χρειάζεται να αγγίζουν το τιμόνι. Όσον αφορά μάλιστα τη δεύτερη εφαρμογή, λίγες ημέρες μετά την ανάρτηση του βίντεο, εντελώς συμπτωματικά Κινέζοι επιστήμονες Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν ένα πειραματικό Ι.Χ. που ελέγχεται από τις σκέψεις του οδηγού του.

Γι’ αυτό τον σκοπό, ο «οδηγός» χρειάζεται να φορέσει μια ειδική κάσκα, η οποία αναλαμβάνει να στείλει τις εντολές από τον εγκέφαλό του στο όχημα. Έτσι, μπορεί να κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει το όχημα, να ξεκινήσει ή να σταματήσει, αλλά και να κινηθεί εμπρός ή πίσω.

Η κάσκα περιλαμβάνει 16 αισθητήρες που συλλαμβάνουν τα σήματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος του οδηγού. Ένα πρόγραμμα λογισμικού «μεταφράζει» τα σήματα σε εντολές ελέγχου, οι οποίες μετά στέλνονται ασύρματα στο αυτοκίνητο.

TELEKINE3

Προς το παρόν, η τεχνολογία των Κινέζων ερευνητών δεν επιτρέπει την αλλαγή της πορείας του αυτοκινήτου με τη σκέψη. Ωστόσο, οι ίδιοι δηλώνουν πως είναι απλώς θέμα χρόνου η τελειοποίησή της, ώστε να μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν ένα Ι.Χ. άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πολύ νωρίτερα, πάντως, φαίνεται πως θα γνωρίσουν ευρεία εφαρμογή τα προσθετικά μέλη για άτομα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί, τα οποία ελέγχονται από τη σκέψη για να ανακτήσουν εκείνοι που τα χρησιμοποιούν πλήρως την κινητικότητά τους. Ήδη μάλιστα έχουν εμφανισθεί τεχνητά μέλη, από εταιρείες όπως η αμερικανική SynTouch, τα οποία μπορούν όχι μόνο να δέχονται εντολές τηλεπαθητικά, αλλά και να στέλνουν ηλεκτρονικά σήματα στον εγκέφαλο.

Με αυτό τον τρόπο, ένα τεχνητό μέλος μπορεί να προσομοιώνει και την αίσθηση της αφής, δίνοντας στον ασθενή τη δυνατότητα να αισθάνεται το αντικείμενο που αγγίζει.

{ΠΗΓΗ: {POP Tech}  

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.