Η καλλιτεχνική πλευρά των αντικειμένων

April 6, 2015

Αχ μελισσούλα-μελισσάκι… δίχως άλλο ντουμανάκι

April 6, 2015

Amy: Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ του Asif Kapadia για την Amy Winehouse

April 6, 2015

grafei_i_elenatskΉταν απολύτως αναμενόμενο να γίνει ένα ντοκιμαντέρ για την Amy Winehouse. Έτσι γίνεται με όλους τους καλλιτέχνες που έχουν ξεχωρίσει και έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ. Όταν αυτά τα αστέρια κάποια μέρα πεθαίνουν, γεννιέται η επιθυμία να τα διατηρήσουμε ζωντανά στην μνήμη μας και να μάθουμε γι’αυτα όλα όσα δεν ξέραμε προηγουμένως.

Την επιθυμία αυτή έκανε ντοκιμαντέρ ο βραβευμένος με BAFTA σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Asif Kapadia. Στο Amy εστιάζει στις συνεντεύξεις με τους γονείς, τους φίλους και τον πρώην σύζυγο της τραγουδίστριας.

Το τρειλερ έχει μόλις κυκλοφορήσει και συγκεντρώνει ιδαίτερη προσοχή. Με μουσική συνοδεία την μεγαλύτερη επιτυχία της “Back to Black”, στο κλιπ βλέπουμε πλάνα απο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις. Την βλέπουμε σε home videos όταν ήταν έφηβη, στο στούντιο όταν ηχογραφούσε το βραβευμένο με grammy δεύτερο άλμπουμ της, αλλά και έξω απο το σπίτι της στο Κάμντεν του Λονδίνου, όταν προσπαθoύσε να ξεφύγει απο το πλήθος των paparazzi, που την ακολουθούσε σε κάθε της βήμα.

«Δεν προσπαθώ να γίνω ούτε star ουτε τίποτα άλλο, παρα μόνο μουσικός» την ακούμε να λέει.

Ο Kapadia πιάνει την ιστορία της Winehouse απο την αρχή: απο τα παιδικά της χρόνια στο Southgate έως τον θάνατο της το 2011 απο αλκοολική δηλητηρίαση. Σε παρόμοιο στύλ με το προηγούμενο του ντοκιμαντερ, το Senna, που αφορούσε τον αδικοχαμένο οδηγό της Formula 1, Ayrton Senna, o ινδικής καταγωγής σκηνοθέτης αποφεύγει να μας δείξει τους συνεντευξιαζόμενους του. Αντ’αυτού προτιμάει να μιξάρει ηχητικά τις συνεντεύξεις (με τους γονείς, τους φίλους και τον πρώην σύζυγο της) με οπτικό υλικό που δείχνει αποκλειστικά την τραγουδίστρια.

Στο τρέιλερ, που μας προετοιμάζει για το φίλμ, αφήνεται να υπαινιχθεί oτι η Winehouse είναι θύμα της επιτυχίας της (victim of success). Πάλεψε με τον εθισμό της στα ναρκωτικά και το αλκόολ, με την κατάθλιψη, την βουλιμία και συγχρόνως με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που όπως πάντα, έτσι και τότε υπήρξαν προκλητικά και προσβλητικά.

«Δεν νομίζω καθόλου οτι θα γίνω διάσημη» λέει η Winehouse πριν γίνει γνωστή. Φυσικά, οχι απλά έγινε διάσημη, αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει χωρίς ιδαίτερη προσπάθεια. Η ειλικρίνεια της φωνής και των τραγουδιών της άγγιξαν εκατομμύρια ανθρώπους, που αγάπησαν την μουσική της. Τα προβλήματα της τα έκανε τραγούδια, και τα τραγούδια της την έκαναν την Αmy Winehouse που ξέρουμε και θυμόμαστε σήμερα.

 Το Amy πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Βρετανία στις 3 Ιουλίου.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.