Σκίτσα που θα σας φτιάξουν τη μέρα

February 16, 2016

Need for Speed

February 16, 2016

Τι γίνεται στο Facebook όταν… ερωτευόμαστε;

February 16, 2016
TECHPRESS

Είθισται να λέμε πως όταν κάποιος βρίσκει το… άλλο του μισό (κοινώς ξεκινά μια σχέση), ξάφνου χάνεται απ’ τις παρέες και τους φίλους του, αφού τείνει να περνά τον χρόνο του με το νέο «αίσθημα». Το εν λόγω «αξίωμα» φαίνεται πως επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο που δεν είναι άλλος από τις μετρήσεις και τα analytics του Facebook! Αντιλαμβάνεστε πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί το δίκτυο κατά κόρο και μάλιστα σε καθημερινό επίπεδο, αυτό είναι σε θέση να προσδιορίσει τις συνήθειές του και άρα να αντιληφθεί ποικιλοτρόπως (χρόνος χρήσης, οικογενειακή κατάσταση, τύπος μηνυμάτων, mentions κλπ) πότε κάτι έχει αλλάξει. Πολλαπλασιάστε το αυτό επί τον αριθμό των χρηστών της υπηρεσίας (1 δισ. και κάτι) και θα καταλάβετε γιατί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξέρει για τις σχέσεις περισσότερα απ’ ό,τι η Τένια Μακρή.

fb1

Περίπου 100 μέρες πριν την αρχή μιας σχέσης, παρατηρείται μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των δημοσιεύσεων (posts) του μετέπειτα ζευγαριού στον «τοίχο» του άλλου –σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα “mentions”. Μόλις επισημοποιηθεί η σχέση βέβαια (ας πούμε τη μέρα 0), ο αριθμός αυτός τείνει να φθίνει, κυρίως διότι τα «πιτσουνάκια» περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και ασχολούνται λιγότερο με τα social media. Σκεφτείτε ότι 12 μέρες πριν τη μέρα 0, ο αριθμός των δημοσιεύσεων είναι στις 1,67/μέρα, τη στιγμή που τη μέρα 85 (άρα 97 μέρες αργότερα), αυτός έχει πέσει στις 1,53 δημοσιεύσεις τη μέρα. Σημειώστε πως το Facebook δεν έλαβε υπ’ όψιν του μόνο την ποσότητα αλλά και το ύφος των μηνυμάτων τα οποία με τον καιρό έγιναν θετικότερα και πιο ευχάριστα (περισσότερες αναφορές στις λέξεις “nice”, “happy”, “love” και λιγότερες στις “hate”, “hurt”, “bad” μεταξύ άλλων).

fb2

Οι πρώτες δύο μέρες σε μια σχέση είναι κι εκείνες κατά τις οποίες οι χρήστες είναι πιο χαρούμενοι από ποτέ, κάτι απόλυτα λογικό αφού στην κατάσταση που βρίσκεται κάποιος τότε, όλα γύρω του μοιάζουν να του χαμογελούν. Για την έρευνά του, το Facebook εξέτασε χρήστες απ’ όλο τον κόσμο που άλλαξαν την οικογενειακή τους κατάσταση στο δίκτυο από single” σε in relationship”, παραμένοντας σε καθεμία εξ αυτών για τουλάχιστον 100 μέρες πριν και μετά τη μέρα 0.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα… ανοίξει η γη και θα καταπιεί κάποιον φίλο σας, μην ανησυχήσετε: δεν συμβαίνει κάτι κακό, απλά έχει βρει κάτι όμορφο για να περνά τον χρόνο του –και κάτι παραπάνω. Εδώ το λέει κοτζάμ Facebook, εσείς θα πάτε κόντρα;

{ΠΗΓΗ}

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.