Και οι ήρωες έχουν ανάγκες

April 16, 2015

Υπάρχει λόγος να παίξεις το «Battlefield Hardline»;

April 16, 2015

Τελικά το DNA μας είναι μόνο ανθρώπινο;

April 16, 2015

grafei_fotiadisΤο σώμα μας είναι γεμάτο με μικρόβια. Σε ένα υγιές άτομο ο αριθμός των βακτηρίων που φιλοξενεί είναι 10 φορές των αριθμό των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος.

Και μην ξεχνάμε τους ιούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ιών στο σώμα μας είναι μεγαλύτερος του αριθμού των βακτηρίων και των κυττάρων μας μαζί. Τι γίνεται όμως με το DNA μας; Φαίνεται ότι το γενετικό μας υλικό είναι λιγότερο ανθρώπινο από ότι νομίζουμε.

Η βιολογία μας έχει μάθει ότι το DNA περνά από το γονέα προς τους απογόνους, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως κάθετη μεταφορά γονιδίων. Κάποιο οργανισμοί όπως τα βακτήρια είναι ικανά να μεταφέρουν τα γονίδια τους σε άλλα είδη του ίδιου ενδιαιτήματος μέσω οριζόντιας μεταφοράς. Κάπως έτσι τα γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά μπορούν να εξαπλωθούν τόσο ραγδαία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση μολύνσεων. Η οριζόντια μεταφορά γενετικού υλικού έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των βακτηρίων και άλλων μονοκύτταρων οργανισμών αλλά και ζώων. Κατά πόσο αυτό συμβαίνει και στον άνθρωπο είναι αντικείμενο διαφωνίας.

human_evolution

Τελευταίες έρευνες επιβεβαίωσαν ότι στον άνθρωπο 17 ήδη αναγνωρισμένα γονίδια έχουν προέρθει από οριζόντια μεταφορά και επιπλέον άλλα 128 έχουν βρεθεί πρόσφατα. Τα γονίδια αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην διάσπαση των λιπαρών οξέων, ή βοηθούν σε αντιμικροβιακές αντιδράσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα γονίδια έχουν αποκτηθεί από βακτήρια και πρώτιστα καθώς επίσης από ιούς και μύκητες. Η οριζόντια μεταφορά συνέβαλε στην εξέλιξη πολλών, ίσως και όλων των ζώων και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται. Μήπως λοιπόν πρέπει να επανα-αξιολογήσουμε το πώς ακριβώς σκεφτόμαστε την εξέλιξη των ειδών; Μήπως πλέον να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας αλλά εμείς και τα βακτήρια μας;

evolution_space

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.