Διάβημα του Comandante PacMan

April 1, 2015

Γιατί καμία νοικοκυρά δεν είναι τέλεια…

April 1, 2015

Παίξε μαζί μου… είμαι δικό σου!

April 1, 2015
Play Me, I’ m Yours

Όχι, δεν πρόκειται για σεξουαλική πρόταση αλλά για το project Play Me, I’ m Yours του Fierce Earth από το Birmingham του Ηνωμένου Βασίλειου. Άρχισε για πρώτη φορά το 2008 και υπολογίζεται ότι πάνω από 140.000 άνθρωποι έπαιξαν ή άκουσαν μουσική από τα 15 πιάνα που βρίσκονταν σε όλη την πόλη για τρεις εβδομάδες. Από τότε, το Play Me, I’ m Yours έχει αγγίξει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η ιδέα για το Play Me, I’ m Yours ήρθε σε μία επίσκεψη μου στο κοινόχρηστο πλυντήριο της γειτονιάς μου. Εκεί, κάθε Σαββατοκύριακο, έβλεπα τους ίδιους ανθρώπους μα κανείς δε μιλούσε στον άλλο. Ξαφνικά, συνειδητοποίησα ότι μέσα σε μια πόλη πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιου τύπου “αόρατες” κοινότητες που περνάνε την καθημερινότητά τους σιωπηλές. Συνειδητοποίησα πως η λύση μου σε αυτό το πρόβλημα ήταν να τοποθετήσω ένα πιάνο, δρώντας έτσι ως καταλύτης για συζήτηση και αλλάζοντας τη δυναμική του χώρου», δήλωσε ο Λουκάς Jerram που είναι διεθνής καλλιτέχνης και δημιουργός του εν λόγω project.

Από τότε, η ιδέα έχει εξαπλωθεί διεθνώς κι έχει περιοδεύσει σε αρκετές πόλεις του κόσμου όπως το Λος Άντζελες, το Σίδνεϊ, και η Βαρκελώνη. Σε πόλεις όπως το Λονδίνο, πετιούνται κάθε χρόνο εκατοντάδες μεταχειρισμένα πιάνα. Ο Jerram τα βρίσκει! Αρκετά από αυτά, τα εντάσσει στο project του (μην ξεχνάτε πως πρόκειται για τέχνη) ή τα δωρίζει σε σχολεία και κοινότητες που δεν έχουν συχνή πρόσβαση σε ένα τέτοιο μουσικό όργανο.

«Το Play Me, I’ m Yours δημιούργησε μια όμορφη στιγμή για την πόλη μας, βγάζοντας πιάνα έξω στους δρόμους, τα πάρκα και τους κοινόχρηστους χώρους. Είναι πράγματα, όπως και αυτό, καθώς και άλλες πολλές δυνατότητες που δημιουργούνται σε αυτούς τους δρόμους, που με κάνουν πάρα πολύ υπερήφανη που είμαι Νεοϋορκέζα».
-Alicia Keys στο New York Street Pianos

Τον Οκτώβριο του 2014, το Play Me, I’m Yours έκανε την εμφάνισή του σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας με δέκα πιάνα φιλοτεχνημένα από Κύπριους καλλιτέχνες, τα οποία τοποθετήθηκαν σε πάρκα, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους.


Πόλεις που θα φιλοξενήσουν και που φιλοξένησαν το project Play Me, I’ m Yours:

Φέτος (2015)
Florence, South Carolina (Απρίλιος), Geneva (Ιούνιος), Canary Wharf (Σεπτέμβριος)

2014
Μελβούρνη, Mayagüez, Πόλη του Μεξικού, Lima & Callao, Λουξεμβούργο, Geneva Region, Albany NY, Παρίσι, Γλασκώβη, Stoke-on-Trent, Λευκωσία

2013
Μοντερέι, Μόναχο, Γενεύη, Παρίσι, Κλίβελαντ, Ομάχα, Βοστόνη, Σαντιάγκο

2012
Λος Άντζελες, Λονδίνο, Salt Lake City, Γενεύη, Παρίσι, Τορόντο, Σάλεμ (Όρεγκον), Stratford (Οντάριο), Toowoomba (Αυστραλία), Περθ (Αυστραλία), Κέιμπριτζ, Hangzhou (Κίνα)

2011
Αδελαΐδα, Ώστιν, Γενεύη, Λονδίνο, Tilburg, Μάλτα

2010
Βαρκελώνη, Bath, New York, Λονδίνο, Blackburn & Burnley, Σινσινάτι, Μπέλφαστ, Σαν Χοσέ, Pécs, Grand Rapids

2009
Σίδνεϊ, Bury St Edmunds, Λονδίνο, Μπρίστολ

2008
Birmingham, Σάο Πάολο

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.