Εθνική ανάταση

July 14, 2015

Το μικρότερο αυτοκίνητο του κόσμου

July 14, 2015

Ουρίστε κύριοι!

July 14, 2015

(Ωδή στις ουρές των ΑΤΜ)

 

grafei_i_kanenas_lndsc

Λοιπόν τολμώ να παραδεχτώ πως εμένα δε με πειράζουν οι ουρές των ΑΤΜ. Τουναντίον, τις βρίσκω πολύ γουστόζικες κι από πολλές απόψεις. Και παραθέτω ορισμένες εξ αυτών :

  • Μου αρέσουν αισθητικά. Είναι σαν περφόμανς! Άλλοι πασχίζουν για να μαζέψουν τόσο καθημερινούς ανθρώπους, τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, και να τους στήσουν στο δρόμο μπροστά σε σύμβολα του καπιταλισμού, να παίζουν φυσικά. Αυτό είναι τέχνη φίλε! Είναι μεγάλο ανα-ζητούμενο στην τέχνη το σημείο εκείνο όπου η ζωή τη συναντά!

 

  • Παραδόξως, στις ουρές των ΑΤΜ που έχω βρεθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον, όλοι όσοι περιμένουν είναι ευγενικοί! Υπομονή, χαβαλές, αξιοπρέπεια (με την παλαιά έννοια της λέξης, γιατί τώρα δεν έχω ιδέα τι σημαίνει), ουδεμία διαμαρτυρία – εκτός από μια φορά που «κάποιος» πήγε να τσαμπουκαλευτεί στην κοπέλα μπροστά του, γιατί είχε φέρει τις κάρτες ανάληψης όλης της οικογένειας, αλλά εκείνη, αντί να μασήσει και να ανάψει μάχη, γύρισε στωικά και μου χαμογέλασε, οπότε κάλμαρα αμέσως. Αυτό δεν το χω ξαναματαδεί σε ουρά, σε όλες τις ουρές που έχω στηθεί στη ζωή μου- και αθροιστικά πρέπει τα μισά μου χρόνια να τα πέρασα σε μια ουρά, οπότε είναι μεγάλη η εμπειρία. Αλλά να μου πεις, υπάρχει Έλληνας άπειρος;

 

pirate

Και τουλάχιστον βρε αδελφέ, όταν περιμένεις στην ουρά ενός ΑΤΜ, ξέρεις γιατί περιμένεις! Ξέρεις πως βρίσκεσαι σε ένα πλοίο που βυθίζεται, είσαι μούτσος -και παρά τα ιστορικά ανακριβή τσιτάτα κοινωνικής χειραγώγησης, οι μούτσοι το εγκαταλείπουν τελευταίοι- θα πνιγείς μαζί του (μπορείς βέβαια να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, μην περιμένοντας κανέναν σωτήρα καπετάνιο –έχει ήδη φύγει μαζί με τα λεφτά με ελικόπτερο- και να δράσεις, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Και μένει μόνο στη συζήτηση). Ξέρεις πως μέσα στο χαμό και για να τον επιτείνουν, οι τράπεζες σουφροπαιχνιδίζουν. Ξέρεις πως εδώ που έφτασε η κατάσταση, δε γίνεται κάτι άλλο, το μπαμ ήταν αναπόφευκτο -κ σχετικά ανώδυνο συγκριτικά με άλλους λαούς/ μούτσους.

Πώς να μην εκτιμάς λοιπόν αυτήν την ουρά, όταν σε αυτήν εδώ τη χώρα έχεις στηθεί σε εκατομμύρια δισεκατομμύρια, απειροεκατομμύρια χιλιάδες ουρές:

  • ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Εφορία, Αστυνομία, Νοσοκομείο, Ταχυδρομείο και λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες – βασικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ουρά.
  • Τράπεζες- αυτό πάλι ποτέ δεν το κατάλαβα! Να τους πληρώνεις και να περιμένεις σε ουρά! Και μιλάμε ενώ είναι ανοιχτές έ!
  • Ουρές σε στάσεις Μ.Μ.Μ. Ιδίως λεωφορεία. Τραγική εμπειρία. Κι ακόμα πιο τραγική με τη σαρδελοποίηση που επακολουθεί της επιβίβασης.
  • ΟΑΕΔ .Τον αναφέρω χωριστά όχι τυχαία. Στον ΟΑΕΔ πας αποφασισμένος ότι δεν ξέρεις πότε θα γυρίσεις. Πας γιατί δεν έχεις δουλειά (πίκρα από μόνο του). Και βρίσκεις εκεί τη μισή Ελλάδα που δεν έχει δουλειά σαν κι εσένα. Και βλέπεις ως επί το πλείστον νέους ανθρώπους, που αντί να είναι στην πρώτη γραμμή της παραγωγής της χώρας τους, η χώρα τους, τους κρατά καθηλωμένους σε αυτή την ουρά. Και απλά περιμένετε όλοι μαζί… Και θες να σηκωθείς πάνω και να ουρλιάξεις «Τι κάνουμε μωρέ και περιμένουμε εδώ;», αλλά φοβάσαι πως θα θυμίζεις τον Πρέκα, και δεν το κάνεις.

prekas

Κάθε φορά που πηγαίνω λοιπόν στον ΟΑΕΔ, μου γεννιέται μια μεγάλη διαστροφική, επαναστατική επιθυμία: θέλω να κατεβάσω τα βρακιά μου επιτόπου εκεί μέσα και ν αρχίσω να κατουράω. Και στην ακόμα πιο διαστροφική συνέχεια της φαντασίωσης, προτού κάποιος με μαζέψει, αρχίζουν ένας ένας κι οι υπόλοιποι συν-ουρίτες να κάνουν το ίδιο! (Αν συνεχίζουμε μιλάμε ακόμα για επανάσταση, σκέφτομαι πως, ίσως πλέον, μόνο ένα τέτοιο, ακραίο και χωρίς βία, σκηνικό μπορεί να την πυροδοτήσει και να την κάνει μαζική. Αλλά κι αυτό είναι άλλη συζήτηση).

  • Ουρές στις τουαλέτες του terravibe –άσχετο αλλά θέλω να το καταγγείλω!

Τις παραπάνω ουρές λοιπόν, ναι, τις σιχαίνομαι. Και τις σιχαίνομαι πρωτίστως γιατί δεν ξέρω τον λόγο που υπάρχουν. Τόσα χρόνια υποτίθεται ότι το ευρωπαϊκό μας κράτος λειτουργούσε. Γιατί λοιπόν, δε φρόντιζε τους πολίτες του, αλλά τους συμπεριφερόταν σαν πρόβατα που τα βάζουν στη σειρά για τη μηχανή του σφαγείου; Σαν πολίτες μιας χώρας, όπως μας έχουν περιγράψει τις υποανάπτυκτες (γιατί με τα μάτια μου δεν έχω δει πώς είναι). Σαν πολίτες που με τα δικά τους χρήματα και τη δική τους εργασία συντηρούν αυτές τις υπηρεσίες, αλλά σαν ζητιάνους των υπηρεσιών. Υπηρεσία, εκ του υπηρετώ, όχι ταλαιπωρώ! Αλλά κι εμείς, οι πολίτες/μούτσοι, γιατί ανεχόμαστε τόσα χρόνια αυτές τις ουρές; Γι αυτό σου λέω, περίμενε στο ΑΤΜ και να λες και μπράβο σου, που επιτέλους βρίσκεσαι σε μια ουρά της προκοπής. Και στην τελική αν δεν γουστάρεις να περιμένεις, μάθε να τρως φακές, όπως έκανε κι ο Διογένης και δεν είχε την ανάγκη τους. Ίσως αυτή να είναι κι ως στάση, η πρώτη, ουσιαστική επανάσταση που δυνάμεθα- «νογάμε», που λένε και στο χωριό μου.

Αγαπητέ μου φίλε το λοιπόν, αφού πρώτα σ’ ευχαριστήσω που συνέχισες μέχρι εδώ να διαβάζεις, θα ήθελα να σε διευκολύνω σε περίπτωση που είσαι από κείνους που αναζητούν συμπεράσματα (αν και ούτε τα πιστεύω, ούτε είναι το δυνατό μου σημείο να τα βγάζω). Από τα παραπάνω λοιπόν, φαίνεται να προκύπτει το εξής:

Κατουρήστε γιατί χανόμαστε! (στο είπα, δεν είναι το δυνατό μου σημείο…)

Με εκτίμηση και συναγωνιστικές αγκαλιές

Η Κανένας

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.