Τα άτιμα τα γονίδια!

July 31, 2015

Γάτες που… την περνάνε φίνα!

July 31, 2015

Ονομα «σιδηρόδρομος» (και μάλιστα υπερσιβηρικός)

July 31, 2015

grafei_i_B_lndscp

Ως πολίτις που έχει υποστεί απίστευτη γραφεικρατική ταλαιπωρία λόγω του διπλού επιθέτου μου, ειλικρινά λυπάμαι αυτά τα παιδάκια που οι γονείς τους από αναποφασιστικότητα ή η μεγαλομανία τα βαφτίζουν με δύο ονόματα και ενίοτε τους δίνουν και δύο επίθετα. Υπάρχουν, όμως, και τα… χειρότερα!

Μιλάω για τον Hubert Blaine Wolfe­schlegel­stein­hausen­berger­dorff, Sr. (γνωστό μεταξύ άλλων και ως Hubert Wolfstern, Hubert B. Wolfe + 666, Sr., Hubert Blaine Wolfe+585, Sr., και Hubert Blaine Wolfe+590, Sr.). Αυτό είναι το συντετμημένο όνομα ενός γεννημένου στη Γερμανία αμερικανού στοιχειοθέτη (φυσικά!), που έζησε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (1904-1985).

sidirodromos

Το πλήρες όνομά του αποτελείται από 26 ονόματα που αρχίζουν το καθένα (και διαδοχικά) από τα 26 γράμματα της λατινικής αλφαβήτου. Ακολουθεί ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΑ ένα κυριολεκτικά τεράστιο επίθετο. Με το ακριβές μήκος και την ορθογραφία του επιθέτου έχει δημιουργήθει μεγάλη σύγχυση, εξαιτίας των διαφόρων αποδόσεών του όλα αυτά τα χρόνια. Μια από τις πλέον αξιόπιστες είναι αυτή με τα 666 γράμματα, και έχει ως εξής:

Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfe­schlegel­stein­hausen­berger­dorff­welche­vor­altern­waren­gewissen­haft­schafers­wessen­schafe­waren­wohl­gepflege­und­sorg­faltig­keit­be­schutzen­vor­an­greifen­durch­ihr­raub­gierig­feinde­welche­vor­altern­zwolf­hundert­tausend­jah­res­voran­die­er­scheinen­von­der­erste­erde­mensch­der­raum­schiff­genacht­mit­tung­stein­und­sieben­iridium­elek­trisch­motors­ge­brauch­licht­als­sein­ur­sprung­von­kraft­ge­start­sein­lange­fahrt­hin­zwischen­stern­artig­raum­auf­der­suchen­nach­bar­schaft­der­stern­welche­ge­habt­be­wohn­bar­planeten­kreise­drehen­sich­und­wo­hin­der­neue­rasse­von­ver­stand­ig­mensch­lich­keit­konnte­fort­pflanzen­und­sicher­freuen­an­lebens­lang­lich­freude­und­ru­he­mit­nicht­ein­furcht­vor­an­greifen­vor­anderer­intelligent­ge­schopfs­von­hin­zwischen­stern­art­ig­raum, Senior.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο προπάππους του συνέθεσε αυτό το όνομα (μεγάλο troll ο προπάππους) τον 19ο αιώνα, όταν οι ασκενάζι εβραίοι της Γερμανίας, ως αντάλλαγμα της χειραφέτησής τους, εξαναγκάστηκαν να πάρουν επίθετο. Έδωσε, μάλιστα και την εξήγηση του τεράστιου επιθέτου του, το οποίο μιλάει για (διαβάστε το μονορούφι):

«έναν-κυνηγό-λύκων-ο-οποίος-ήταν-κάτοικος-ενός-πέτρινου-σπιτιού-σε-ένα-ορεινό-χωριό-και-του-οποίου-οι-πρόγονοι-ήταν-ευσυνείδητοι-βοσκοί-και-που-τα-πρόβατά-τους-τρέφονταν-καλά-και-ήταν-προσεκτικά-φυλαγμένα-από-τις-επιθέσεις-των-άγριων-εχθρών-τους-και-του-οποίου-οι-πρόγονοι-ζούσαν-1.200.000-χρόνια-πριν-από-τον-πρώτο-άνθρωπο-της-Γης-σε-ένα-διαστημόπλοιο-με-επτά-κινητήρες-βολφραμίου-και-ιρίδιου-που-χρησιμοποιούσε-ως-πηγή-ενέργειας-το-φως-και-που-ξεκίνησε-ένα-μεγάλο-ταξίδι-σε-όλο-το-διάστημα-ψάχνοντας-για-ένα-αστέρι-γύρω-από-το-οποίο-περιφερόταν-ένας-πλανήτης-που-θα-μπορούσε-να-κατοικηθεί-και-εκεί-να-εγκατασταθούν-και-να-δημιουργήσουν-μια-νέα-φυλή-ευφυών-ανθρώπων-που-θα-ζούσαν-μια-μεγάλη-και-ευτυχισμένη-ζωή-και-θα-ήταν-απαλλαγμένοι-από-τις-επίθεσεις-άλλων-εξελιγμένων-όντων-του-διαστήματος»!

Όλο αυτό μας οδηγεί σε εύλογα ερωτήματα όπως: Πού ήξερε ο προπάππους τον 19ο αι. για διαγαλαξιακά ταξίδια και διαστημόπλοια; Ήταν ο προπάππους φαν του Ιουλίου Βερν; Υπήρξε πραγματικά το Battlestar Galactica; Τι έπινε ο προπάππους και δεν έδινε στους άλλους;

Βέβαια, πολλά έχουν χαθεί ή παρερμηνευθεί στη μετάφραση από τα γερμανικά στα αγγλικά (και φυσικά τώρα στα ελληνικά), αλλά αυτό πάνω-κάτω είναι το ρεζουμέ! Σημειωτέον, ότι ένας ακόμα γερμανός μετανάστης στις ΗΠΑ, ο συγγραφέας Dmitri Borgmann, έδωσε μια παρεμφερή μετάφραση.

Το όνομα μπήκε στο Βιβλίο ρεκόρ Γκίνες στα ’70s ως το μεγαλύτερο ονοματεπώνυμο προσώπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Ο ίδιος ο… Hubert το συνέτμησε σε Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff, και στη συνέχεια σε Hubert Blaine Wolfe, αλλά το «Senior» στο τέλος δείχνει ότι το «πέρασε» στο γιο του, ο οποίος, όπως λέγεται, μπορούσε να το προφέρει στην ηλικία των 3 ετών!

lakon

Πάντως, τον φαντάζομαι πολύ λακωνικό αυτόν τον τύπο!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.