Και το κουτάβι θέλει… το αρκουδάκι του

May 11, 2015

Γυάλινο σύμπαν

May 11, 2015

Με την τρίχα… οδηγό

May 11, 2015

grafei_i_bikiΟ πανάρχαιος Δρόμος του Μεταξιού ήταν -εκτός από εμπορική διακίνηση μεταξιού και άλλων αγαθών- ο δίαυλος πολιτισμών, τεχνολογίας και, φυσικά, ιδεών μεταξύ Δύσης και Κίνας.
Ορμώμενοι απ’ αυτό, η αρχιτέκτονας Azusa Murakami και ο καλλιτέχνης Alexander Groves του πολυβραβευμένου λονδρέζικου Studio Swine έκαναν το δικό τους ταξίδι.
Ερευνώντας την παγκόσμια βιομηχανία των μαλλιών στην επαρχία Shandong της Κίνας, ακολούθησαν τη διαδρομή του υλικού, από τους ανθρώπους που πωλούν τα μαλλιά τους μέχρι τους εμπόρους, τις αγορές και τα εργοστάσια. Διαπίστωσαν ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τροπικής ξυλείας αλλά και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ανθρώπινης τρίχας. Και καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, η ανθρώπινη τρίχα είναι ένας υποσχόμενος φυσικός πόρος. Τα μαλλιά αναγεννιούνται 16 φορές πιο γρήγορα από ό,τι η τροπική ξυλεία και είναι και εξαιρετικά ανθεκτικά (μια μόνο τρίχα μπορεί να σηκώσει 100 gr).
Συνδυάζοντας, λοιπόν, μια φυσική ρητίνη με ανθρώπινες τρίχες δημιούργησαν ένα σύνθετο υλικό που προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη μείωση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Η δε αισθητική του θυμίζει ταρταρούγα, γυαλισμένο κέρατο ή εξωτικό σκληρό ξύλο. Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική συλλογή από εξαίσια έργα τέχνης εμπνευσμένα από το στυλ Shanghai-deco του 1930.
Θα τα δείτε στο Victoria and Albert Museum  στο Λονδίνο, ως μέρος μιας νέας έκθεσης που διερευνά τι ονομάζουμε πολυτέλεια.

unnamed

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.