Πασχαλινά γλυκά που κάνουν… τη διαφορά!

April 12, 2015

Σκυλίσιος… ύπνος!

April 12, 2015

Λιπαρά: η έκτη γεύση

April 12, 2015
npr

Κυριακή του Πάσχα με αρνί ή κατσίκι;

Το αρνάκι είναι πιο λιπαρό σε σχέση με το κατσικάκι και η γλώσσα σας το γνωρίζει αυτό!

Επιστήμονες εικάζουν πως, ίσως, θα πρέπει το λίπος να το συμπεριλάβουμε ως έκτη βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό και το… Umami.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, δημοσιεύσαν μία έρευνα στο  Flavour, υποστηρίζοντας ότι «τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια θα είμαστε σε θέση να πούμε, με βεβαιότητα, αν το λίπος μπορεί να χαρακτηριστεί ως η έκτη γεύση».


lamp2

Τι του λείπει… του λίπους, για να γίνει επίσημη γεύση;

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, υπάρχουν πέντε κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί μία γεύση ως βασική. Αρχικά, είναι τα χημικά ερεθίσματα (όπως η ζάχαρη ή το αλάτι), τα οποία στην πορεία ενεργοποιούν τους ειδικούς γευστικούς υποδοχείς μας. Στη συνέχεια, πρέπει να υπάρξει ένα μονοπάτι μεταξύ αυτών των υποδοχέων και του μυαλού μας, ώστε να γίνει αντιληπτή αυτή η γεύση και από τον εγκέφαλο. Και, τελικά, όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει μία αλληλεπίδραση με το σώμα μας.

Όταν τρώμε κάτι γλυκό, έχουμε την άμεση αντίληψη της γλυκύτητας ενώ με τα λιπαρά οξέα, δεν έχουμε καμία συνειδητή αντίληψη

 

lamp3

«Όταν τρώμε κάτι γλυκό, έχουμε την άμεση αντίληψη της γλυκύτητας ενώ με τα λιπαρά οξέα, δεν έχουμε καμία συνειδητή αντίληψη», λέει ο Keast.

Η γεύση του λίπους μπορεί, επίσης, να αποτελεί ένδειξη για το μυαλό και το πεπτικό σύστημα. Δηλαδή, πως πρέπει να τρώμε λιγότερο λόγω της αίσθησης του κορεσμού και των θερμίδων που λαμβάνουμε.

«Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος της αποτυχίας των τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά», λέει ο Mattes. Τα περισσότερα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι σχεδιασμένα να μιμούνται την υφή του λίπους, αλλά όχι τη γεύση, και το σώμα μας δεν ξεγελιέται από αυτό.

«Αν αναγνωρίζαμε το λίπος ως γεύση, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε καλύτερα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά», λέει ο Mattes, αν και σε αυτό το σημείο οι ερευνητές δεν είναι αρκετά σίγουροι για το τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ερευνητές εξετάζουν και τη σχέση μεταξύ των υποδοχέων των λιπαρών οξέων στο στόμα και την παχυσαρκία. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητοι στη γεύση του λίπους και, ως εκ τούτου, μπορεί να νιώθουν πως χόρτασαν με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

«Δεν τα κατανοούμε πλήρως ακόμα όλα αυτά. Αλλά είμαστε κοντά», λέει ο Mattes. «Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι, κατά τη γνώμη μου, αρκετά ισχυρά. Και νομίζω ότι σύντομα το λίπος θα γίνει αποδεκτό ως μια από τις βασικές γεύσεις».

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.