Οταν η πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη από Photoshop

February 11, 2016

Σκίτσα που θα σας φτιάξουν τη μέρα

February 11, 2016

Λευτεριά στην Τέχνη!

February 11, 2016

Μαριονετίστες στη φυλακή με πρόσχημα την τρομοκρατία!

grafei_o_sotiris_lndscp

Την περασμένη Παρασκευή στα πλαίσια εκδηλώσεων για το καρναβάλι της Μαδρίτης, οι Alfonso Lazaro de la Fuente και Raul Garcia Perez  της ομάδας κουκλοπαιχτών Títeres Desde Abajo δε φαντάζονταν πως θα αντιμετώπιζαν κατηγορίες για υποκίνηση τρομοκρατίας «ανεβάζοντας» την παράσταση La Bruja y Don Cristóbal (Η Μάγισσα και o Don Cristobal).

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο αδίκημα μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σύμφωνα με τους ισπανικούς νόμους.
Το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση φτάνοντας στην ισπανική βουλή με τον Iglesias να δηλώνει πως «Είναι σαν να βάζουμε Ντάριο Φο στη φυλακή».

titiriteros2

Το έργο  είναι μια αλληγορία για το «κυνήγι μαγισσών» που υπέστη το ελευθεριακό κίνημα.
Σε κάποιο σημείο του έργου, ο πρωταγωνιστής που είναι… όργανο της τάξης χτυπάει τη μάγισσα η οποία χάνει τις αισθήσεις της. Στη συνέχεια, ο πρωταγωνιστής «φυτεύει« ένα ενοχοποιητικό πλακάτ πάνω στο οποίο αναγράφεται «Alka-Gora ETA», ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει το «Gora ETA (Ζήτω η ETA)» με την λέξη λέξη Alka, για να δημιουργήσει ένα σύνθημα που ακούγεται σαν «Ζήτω η Αλ-Κάιντα». Η ΕΤΑ είναι Βασκική αυτονομιστική οργάνωση, που έχει χαρακτηρισθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως τρομοκρατική.

https://youtu.be/mIHQz2M26Dk

Το παραπάνω βίντεο δείχνει το επίμαχο σημείο πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν οι κατηγορίες.

Στο σύνολό του το έργο καυτηριάζει τον έλεγχο και την καταστολή του κόσμου με πρόσχημα της  καταπολέμησης, δήθεν της τρομοκρατίας. Μια ανάρτηση στο Facebook που δημοσιεύθηκε από την ομάδα πριν από την παράσταση έλεγε πως: «Θα θέλαμε να διερευνηθούν οι  δυνατότητες της λαϊκής παράδοσης της μαριονέτας σε σχέση με την επικαιρότητα».

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι συγγραφείς ζουν στην πραγματικότητα την ίδια τους την ιστορία.

titiriteros3

Η σελίδα συμπαράστασης στο Facebook, Libertad Titiriteros (Λευτεριά στους Κουκλοπαίχτες) έχει ξεπεράσει τα 20.000 likes, ενώ ένα tweet από της δημάρχου της Βαρκελώνης, Colau λέγοντας ότι η παράσταση μπορεί να μην ήταν για ανήλικο κοινό και πως μπορεί να είχε «πικρή γεύση» αλλά δεν ήταν έγκλημα, είχε 10.000 retweet .

Το Retablillo de Don Cristóbal, πάνω στο οποίο βασίστηκε και η εν λόγω παράσταση, είναι ένα κουκλοθεατρικό παιχνίδι του Ισπανού δραματουργού του εικοστού αιώνα, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Πρόκειται για τραγική κωμωδία που σατυρίζει τη μοιχεία, με χυδαίο χιούμορ, και βίαιες πράξεις. Γράφτηκε το 1931 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Μαΐου 1935 στην Έκθεση Βιβλίου της Μαδρίτης, σε μια παράσταση στην οποία ο Λόρκα επιμελήθηκε ο ίδιος τον χειρισμό των μαριονέτων.

fasoulis

Στη χώρα μας, αντίστοιχη φιγούρα είναι ο Φασουλής, που έφτασε στην Ελλάδα το 1840 από την Ιταλία. Ο Ιταλός του συγγενής του είναι ο Fagiolino και μαζί με τον Don Cristóbal απαρτίζουν τη μεγάλη οικογένεια των Pulchinella, Punch, Kasper, Petruska, κλπ). Αρκετές παραστάσεις του Φασουλή στην Ελλάδα έχει «ανεβάσει» ο γνωστός κουκλοπαίχτης, Στάθης Μαρκόπουλος.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.