Όλοι «ίσοι»;

May 28, 2015

Ιδιόρυθμοι… οδηγοί

May 28, 2015

Η ταινία της εβδομάδας

May 28, 2015

grafei_pacmanΠολλοί καταξιωμένοι συνάδελφοι του faqperfection.gr θα διεκδικήσουν στη συνέχεια τη στήλη που με περισσό θράσος εγκαινιάζω, ωστόσο η ιστορία θα έχει γράψει πως το πρώτο review ήταν αφιερωμένο στον ανεξάρτητο ελληνικό κινηματογράφο. Όχι αυτόν των επιχορηγήσεων και των ατέρμονων πλάνων, τον άλλο. Πρώτη μας στάση, λοιπόν, στο σαγηνευτικό οδοιπορικό των ορόσημων της έβδομης τέχνης, το κοινωνικοψυχογραφικό δράμα με τίτλο «Ο τραγουδιστής και το κορίτσι του μπαρ».

Ο τραγουδιστής και το κορίτσι του μπαρ (1985)

bar-girl7

Ο καταξιωμένος τραγουδιστής Γιάννης (Γιάννης Φλωρινώτης) συναντά την πονεμένη και ορφανή από αγάπη κονσοματρίς Γιούλη (Νατάσα Παλαιστή), η οποία βιώνει το δράμα της όμορφης πλην φτωχής και κατατρεγμένης νεοελληνίδας. Οι δύο νέοι παραμερίζουν τις μικροαστικές αντιλήψεις, ερωτεύονται και αποφασίζουν να παντρευτούν.

Το σκοτεινό παρελθόν της καπάτσας μοιροσημαδεμένης Γιούλης μετενσαρκώνεται στο πρόσωπο του πρεζέμπορα Τσάκου (Ζαφείρης Μελάς), ο οποίος έρχεται για να ανατρέψει το προδιαγραφόμενο νερόβραστο χολιγουντιανό happy end, κλιμακώνοντας το δράμα και οδηγώντας σε ένα Σαιξπηρικό φινάλε που θα ζήλευε ακόμα και ο πρώτος κύκλος του Game of Thrones.

bar-girl1

Με ωμή κινηματογραφική γραφή και εντέχνως κακογυρισμένα πλάνα που αναδεικνύουν τον σκληρό ρεαλισμό του αριστουργηματικού σεναρίου, η λαοφιλής επιτυχία της δεκαετίας του ’80 παραμένει σοκαριστικά επίκαιρη ακόμα και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

bar-girl5

Ο κοινωνικός στιγματισμός, η ταξική πάλη, το αυταρχικό μητριαρχικό πρότυπο της ελληνικής οικογένειας και ο βλοσυρός πουριτανισμός της αστικής καθημερινότητας υπογραμμίζονται από τις ανεπιτήδευτες ερμηνείες του cast. Ατάκες που βρίθουν από υπερβατικό συμβολισμό όπως: «Έλα, έλα Γιαννάκη μου, σου ‘φερα το γάλα σου» και «τελικά είσαι πολύ ψήστης, αλλά εγώ είμαι γίδα και δεν ψήνομαι εύκολα» μένουν χαραγμένες ακόμα στις μνήμες των απανταχού σινεφίλ.

bar-girl6

Ποτέ πριν ο πλούτος των υπαινιγμών δεν συνέπλευσε τόσο μαεστρικά συνυφασμένος με την καθηλωτική σαφήνεια του υπαρκτού. Κουφάλα Κουτσογιαννόπουλε σε ισοπέδωσα, 1-0.

Ηθοποιοί: Γιάννης Φλωρινιώτης , Νατάσα Παλαιστή , Ζαφείρης Μελάς , Ρένα Ποιμενίδου , Χριστίνα Σαχινίδου , Άκης Παπαδόπουλος , Σόνια Αντωνοπούλου , Βέφα Μιχαηλίδου

Σκηνοθέτης: Βασίλης Παπαδόπουλος

Διάρκεια: 150 λεπτα

Έτος: 1985

IMDb Link

IMDb Score: 7.2

Venceremos,

Comandante PacMan

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.