Λίγο πιο δίπλα από την Ταϊλάνδη

May 16, 2015

Γιατί και τα ζώα αγαπούν τις φράουλες

May 16, 2015

Η ιδιοφυΐα ενός επώνυμου αγνώστου

May 16, 2015

arkas3

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την προσωπικότητά του, αλλά ο Αρκάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Το έργο του «μιλάει» από μόνο του…


grafei_ο_christos_papΧρωστούσε έναν επίλογο και αν μη τι άλλο προσέφερε ένα συγκινητικό φινάλε. «Οι χαμηλές πτήσεις» του αγαπημένου Αρκά προσγειώθηκαν και το κάποτε μικρό σπουργίτι μεγάλωσε διαπιστώνοντας με τη σειρά του πως… εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ‘ρθεις.

Για χρόνια περιγελούσε και ειρωνευόταν τον πατέρα του, αλλά πλέον ήρθε η ώρα του να αντικρίσει την άλλη όψη του νομίσματος. Με τον ξεχωριστό του τρόπο, ο ευρηματικός δημιουργός κατάφερε μέσα σε μόλις οκτώ εικόνες να δώσει ένα αναπάντεχο και ανατρεπτικό τέλος.

Προκαλώντας αρχικά μία συναισθηματική φόρτιση με αρκετή δόση… μελό, αλλά ολοκληρώνοντας με το απαράλλακτο και καυστικό χιούμορ του. Αβίαστο γέλιο, για ακόμα μία φορά με τη συντροφιά του.


arkas1


Θέλεις λοιπόν, μετά τον επίλογο στις «χαμηλές πτήσεις» να κάνεις μία αναδρομή στο παρελθόν. Να ξεφυλλίσεις τα, σκονισμένα και σε κάποια κούτα στρυμωγμένα, βιβλιαράκια του Αρκά.

Κάποια τεύχη του «Ισοβίτη» και του «Κόκορα» έχουν απομείνει. Περικλείουν όμως όλη τη… μαστοριά του καλλιτέχνη, ντυμένη με τον «πιπεράτο» λόγο του και τα βασανιστικά ερωτήματα, που θέτει.

Ψάχνοντας όμως περισσότερες πληροφορίες για τον Αρκά βρίσκεις το… απόλυτο τίποτα. Σκοτάδι για έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες εκπρόσωπους των κόμικς.

Ενός γελοιογράφου, ο οποίος έχει αρχίσει να ξετυλίγει το ιδιοφυές ταλέντο του από τις αρχές του 1980 και έχει να παρουσιάσει αμέτρητα έργα. Έργα, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα).


arkas2


Παρότι όμως διανύει την τέταρτη δεκαετία της πορείας του ένα πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την προσωπικότητά του. Την ώρα, που οι περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν την αυτοπροβολή και τη δημοσιότητα, αυτός προτιμά την αναγνώριση ενός επώνυμου αγνώστου.

Ούτε το πραγματικό του όνομα δεν γνωρίζουμε. Κάποια έργα του έχουν την υπογραφή «Αντώνης Ευδαίμων» και «Γεράσιμος Σπανοδημήτρης», αλλά είναι απλώς ψευδώνυμα.

Ακόμα κι αυτή η μυστικοπάθειά του συναρπάζει, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στο μύθο του. Ουσιαστικά όμως δεν χρειάζεται καν να γνωρίζουμε περισσότερα. Το έργο του «μιλάει» από μόνο του…

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.