Για όσο ακόμα υπάρχουν…

April 17, 2015

Το πάθος για τη χιπστεριά είναι δυνατότερο από τη γκλαμουριά

April 17, 2015

Δεν είναι Club, δεν είναι Pub. Είναι τα θερμοκήπια του μέλλοντος!

April 17, 2015

grafei_o_kyriakosΣύμφωνα με άρθρο της DailyMail, Βρετανοί βιολόγοι από το Stockbridge Technology Centre (STC), σε συνεργασία με την Philips, έρχονται να μας παρουσιάσουν τα θερμοκήπια νέας γενιάς. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα φυτά δε χρειάζονται το πλήρες ηλιακό φως για την ανάπτυξη τους αλλά κάποια συγκεκριμένα μήκη κύματος. Η τεχνολογία αυτή στηρίζεται σε μία χρωματική παλέτα που δημιούργησαν -του κόκκινου και του μπλε που, σε συγκεκριμένες αναλογίες, δίνουν το πορφυρό χρώμα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι, λόγω του μειωμένου ποσού θερμότητας που εκλύεται, τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και σε ράφια, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή. Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βελτιώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεύση των καλλιεργούμενων φρούτων και λαχανικών.

therm1

Οι ειδικοί λένε ότι με τον τρόπο αυτό, φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στις πόλεις, ακόμα και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες σε τρόφιμα όλες τις εποχές του έτους ενώ έμμεσα θα μπορεί να αυξάνεται και ο χρόνος ζωής των παραγόμενων προϊόντων. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι λάμπες αυτές καταναλώνουν μικρότερα ποσά ενέργειας.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μέθοδος αυτή είναι ένα σπουδαίο βήμα για την ανακάλυψη νέων μεθόδων καλλιεργειών, την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών καθώς και των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών σε τρόφιμα παγκοσμίως.

Φυσικά, δε μπορούμε να παραλείψουμε και το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργείται από τον ιδιαίτερο αυτό φωτισμό.

Κυριάκος Α., από τον ταρατσόκηπό του… για το FAQPerfection

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.