Δάκρυα: μια βουβή διάλεκτος

April 5, 2015

Οταν ο Jeffrey Vanhoutte «αιχμαλωτίζει»… τη σκόνη

April 5, 2015

Γυναικείοι Τύποι: To ιδανικό σώμα ανά την ιστορία

April 5, 2015

anigif_enhanced-25583-1422390510-2

Ένα διαφορετικό καστ μοντέλων, δείχνει πως το πρότυπο της ομορφιάς για τις γυναίκες έχει αλλάξει δραματικά με την πάροδο του χρόνου.


 

Αρχαία Αίγυπτος (1292 – 1069 π.Χ.)

01Ancient Egypt

Οι γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο απολάμβαναν πολλές ελευθερίες που θα κάνουν πολλές χιλιάδες χρόνια να τις ανακτήσουν. Η αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία ήταν σεξουαλικά απελευθερωμένη και το προγαμιαίο σεξ ήταν απολύτως αποδεκτό. Οι γυναίκες είχαν περιουσία ανεξάρτητα από τους συζύγους τους και μπορούσαν να ζητήσουν διαζύγιο από αυτούς, χωρίς ντροπή. Μπορούσαν, ακόμη, και να κληρονομήσουν τίτλους, όπως εκείνον του Φαραώ!

Έφεραν πλεξούδες συμμετρικά γύρω από το πρόσωπό τους και μαύρο βαρύ περίγραμμα στα μάτια τους. Οι ιδανικές γυναίκες της εποχής εμφανίζονται λεπτές, με ψηλή μέση και λεπτούς ώμους.


 

Αρχαία Ελλάδα (500 – 300 π.Χ.)

02Ancient Greece

Ο Αριστοτέλης αποκαλούσε τη γυναικεία μορφή «ένα παραμορφωμένο αρσενικό», πράγμα που χαρακτηρίζει την ανδροκρατούμενη κοινωνία. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν περισσότερο επικεντρωμένοι στο ιδανικό ανδρικό σώμα από ό,τι στο γυναικείο. Το γυμνό ήταν μεν ένα κοινό μέρος της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας αλλά πολλά γλυπτά και πίνακες γυμνών γυναικών συχνά καλύπτονταν.

Πιστεύεται ότι το πρώτο σημαντικό γυναικείο γυμνό γλυπτό στην κλασική Ελλάδα ήταν η Αφροδίτη της Κνίδου. Οπότε, η γυναικεία ομορφιά στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε πλαδαρό και σχετικά παχουλό σώμα.


 

Δυναστεία του Χαν (206 π.Χ.  – 220 μ.Χ.)

03Han Dynasty

Η κινέζικη κοινωνία ήταν πατριαρχική από τους αρχαίους χρόνους, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι ρόλοι και τα δικαιώματα των γυναικών στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου δυναστείας των Χαν, η γυναικεία ομορφιά σήμαινε λεπτό σώμα και εσωτερική λάμψη που ακτινοβολεί.

Οι γυναίκες έπρεπε να έχουν χλωμό δέρμα, μακριά μαύρα μαλλιά, κόκκινα χείλη, λευκά δόντια και μικρά πόδια. Τα μικρά πόδια ήταν μια πτυχή της κινέζικης ομορφιάς που θα συνεχιστεί για εκατοντάδες χρόνια.


 

Ιταλική Αναγέννηση (1400 – 1700)

04Italian Renaissance

Η αναγέννηση στην Ιταλία αναπτυσσόταν σε μια εξαιρετικά καθολική, πατριαρχική κοινωνία. Οι γυναίκες έπρεπε να ενσαρκώνουν την αρετή. Η αξία μιας γυναίκας ήταν συνεδεμένη με το αρσενικό, είτε ήταν ο Θεός είτε ο πατέρας της είτε ο σύζυγός της.

Η ομορφιά στην Αναγέννηση σήμαινε ένα «ζουμερό» σώμα, με γεμάτους γοφούς και μεγάλα στήθη. Χλωμό δέρμα, ξανθά μαλλιά και μεγάλο μέτωπο, ήταν το στυλ της φυσικής ομορφιάς.


 

Βικτωριανή Αγγλία (1837 – 1901)

05Victorian England

Η βικτωριανή εποχή της Αγγλίας, κράτησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτωρίας. Αυτή ήταν η πιο επιδραστική φιγούρα της εποχής, μια νεαρή βασίλισσα που έγινε  σύζυγος και μητέρα. Η οικογενειακή ζωή και η μητρότητα είχαν μεγάλη αξία στη βικτωριανή κοινωνία, κατά τα πρότυπα της βασίλισσας Βικτωρίας.

Στο ύφος της εποχής αντανακλάται η μητρικός ρόλος των γυναικών. Οι γυναίκες φορούσαν κορσέδες όσο γινόταιν πιο σφιχτά δεμένους, δημιουργώντας ένα σχήμα κλεψύδρας. Οι κορσέδες έδειχναν τις γυναίκες πιο συγκρατημένες στις κινήσεις τους και εκθείαζαν το διαχωρισμό τους από τη σωματική εργασία. Επίσης, είχαν μακριά μαλλιά ως σύμβολο της θηλυκότητας.


 

Roaring Twenties (1920)

07Roaring Twenties

Οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν το δικαίωμα να ψηφίζουν το 1920, πράγμα που στιγμάτησε την εποχή αυτή με έναν αέρα Ελευθερίας. Οι γυναίκες που είχαν ξεκινήσει να εργάζονται κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήθελαν να συνεχίσουν και ύστερα από αυτόν.

Παράλληλα, η ποταπαγόρευση προκάλεσε την εμφάνιση των «Speakeasies» (μπαράκια όπου οι θαμώνες προσπαθούσαν να μην προκαλούν το βλέμμα της ασυνομίας) και σε συνδυασμό με την άνοδο του ραδιοφώνου και του Τσάρλεστον, δημιούργησε την κουλτούρα του Flapper (κοντές φούστες, κοντά μαλλιά, τζαζ και περιφρόνηση για το τι ήταν ως τότε αποδεκτό ως προς τη συμπεριφορά). Οι γυναίκες προτιμούσαν ανδροπρεπές στυλ και φορούσαν σουτιέν που ισοπέδωνε τα στήθη τους.


 

Χρυσή εποχή του Χόλιγουντ (1930 – 1950)

08Golden Age Of Hollywood

Η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ διήρκεσε από το 1930 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Κατά την περίοδο αυτή, το τι θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να λεχθεί και να φανεί, ήταν απευθείας συνδεδεμένο με τις κατευθύνσεις που έδινε το  Χόλιγουντ (Hays Code).

Ο κώδικας αυτός περιόρισε τους ρόλους των γυναικών, δημιουργώντας μια εξιδανικευμένη εκδοχή τους, που για πρώτη φορά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Αστέρες του κινηματογράφου της εποχής, όπως η Marilyn Monroe, αντιπροσωπεύουν το πρότυπο της γυναίκας με καμπύλες, αλλά λεπτή μέση.


 

Swinging Sixties (1960)

09Swinging Sixties

Οι γυναίκες κατά τη δεκαετία του 1960 επωφελήθηκαν από ένα απελευθερωτικό αέρα που τις ήθελε να είναι περισσότερες στο χώρο εργασίας, με πρόσβαση σε αντισυλληπτικά χάπια και, γενικά, πιο δυναμικές. Ηταν η έναρξη του φεμινισμού. Παράλληλα, το «Swinging London» (μια τάση αισιοδοξίας και ηδονισμού ως πολιτιστική επανάσταση) είχε μια βαθιά επίδραση σε όλο το δυτικό κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και ώθησε τις μίνι φούστες στην πρώτη γραμμή της μόδας.

Πρότυπα, όπως το μοντέλο Twiggy (Lesley Lawson), άλλαξαν την ιδέα για τον ιδανικό τύπο σώματος από μικροκαμωμένο σε ψηλό και αδύνατο.


 

Supermodel Εποχή (1980)

10Supermodel Era

Η Jane Fonda, που ξεκίνησε τη μανία με το αερόμπικ στη δεκαετία του 1980, έκανε τις γυναίκες να θέλουν να γίνουν supermodels, όπως η Cindy Crawford που χαρακτήριζε το ιδανικό σώμα της εποχής: ψηλή, λεπτή, αθλητική, αλλά και ζωηρή. Αυτή την εποχή, παρατηρήθηκε άνοδος στην τάση για ανορεξία.


 

Ηρωίνη Chic (1990)

11Heroin Chic

Μετά τον υλισμό και την υπερδραστηριότητα της δεκαετίας του 1980, η μόδα πήρε άλλη τροπή. Το λεπτό αποσύρθηκε και το χλωμό έκανε την εμφάνισή του. Η Kate Moss χαρακτήριζε την εποχή ηρωίνη chic, κατά την οποία η χρήση της ουσίας αυξήθηκε, προκαλώντας ακόμα και τον Πρόεδρο Κλίντον να σχολιάσει την τάση αυτή το 1997.


 

Μεταμοντέρνα Ομορφιά (2000 – Σήμερα)

12Today

Οι γυναίκες στη δεκαετία του 2000 έχουν βομβαρδιστεί με τόσες πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις της ομορφιάς. Πλέον, θα πρέπει να είναι αδύνατες αλλά και υγιείς. Πρέπει να έχουν μεγάλο στήθος, μεγάλα οπίσθια, αλλά και επίπεδο στομάχι. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, οι γυναίκες όλο και περισσότερο στρέφονται προς την πλαστική χειρουργική.


 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.