Ο ονειρικός κόσμος του Erik

April 26, 2015

Άνοιξη στο λαιμό & στο τιμόνι…

April 26, 2015

Γέφυρες ζώων

April 26, 2015

grafei_sotirisΚάθε μέρα εκατομμύρια άγρια ζώα, σκοτώνονται παγκοσμίως από αυτοκίνητα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που έχει φτιάξει ο άνθρωπος. Στην ουσία στα φυσικά εμπόδια που ήδη έχουν τα ζώα στην καθημερινότητά τους (όπως ποτάμια γκρεμοί κ.τ.λ), έρχονται να προστεθούν και αυτά του ανθρώπου, απομονώνοντας του πληθυσμούς τους.

Πολλά ατυχήματα τέτοιου είδους καταγράφονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά καί στη χώρα μας, όπως στα ορεινά μέρη της Εγνατίας. Όπως έχει αποδειχτεί οι δρόμοι αυτοί γίνονται επικίνδυνοι τόσο για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο.

Υπάρχουν όμως δρόμοι ανά τον κόσμο που έχουν καταφέρει με γέφυρες και τούνελ, να προσφέρουν μια «γέφυρα» επικοινωνίας, μεταξύ δύο αποκομμένων από τους δρόμους περιοχών.

03-Animal-overpass-1

πηγή

Πέραν από τα προφανή οφέλη για τα ζώα, μια τέτοια γέφυρα μπορεί να λύσει και άλλα προβλήματα. Πολλοί παράγοντες απειλούν τους πληθυσμούς των ζώων όταν αυτά απομονώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η έλλειψη της γενετικής ποικιλομορφίας όπως και ο κίνδυνος του υπερπληθυσμού σε μία συγκεκριμένη περιοχή που σημαίνει… πείνα είναι μερικικόι από τους κινδύνους.

02-UjwLprn
πηγή

Οπότε εάν κάποιο είδος θέλει να επιβιώσει και τα βρίσκει σκούρα εκεί που βρίσκεται, θα πρέπει τελικά να βρει διέξοδο και να την «κάνει» προς την άλλη πλευρά.

04-EcoDuctAerialA50

πηγή

Κουνέλια, αγριογούρουνα, αρκούδες, ελάφια, bigfoot και yeti, είχαν το σπίτι τους εκεί πολύ πριν πατήσει άνθρωπος το το πόδι του και τέτοιου είδους έργα τους τα οφείλουμε ως ανθρωπότητα.

01Animals_bridge_flathead_reservation

πηγή

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.