Μήπως η γάτα σου σχεδιάζει να σε σκοτώσει;

April 20, 2015

Giulia – Come dance with me (and my sk8)

April 20, 2015

Αίμα, τιμή, κατσαβίδια μουσική

April 20, 2015

grafei_o_kritwnas

Η δίκη της Χρυσής Αυγής αναμένεται να είναι το γεγονός της χρονιάς. Αλλά οι φασίστες δυστυχώς υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα στη μουσική. Μια από τις πιο γνωστές ναζιστικές white power μπάντες ήταν οι Skrewdriver. Το 1976 στο πολυτάραχο Ηνωμένο Βασίλειο ο Ian Stuart Donaldson ιδρύει την μπάντα. Οι Skrewdriver ακολουθούν τη μόδα της εποχής, παίζουν ντύνονται  και συμπεριφέρονται ως Punkηδες. Γρήγορα όμως δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο τους και ουσιαστικά ιδρύουν την skin punk μόδα αλλά και nazi punk μόδα γενικότερα.

iansdeutsch

Ian Stuart Donaldson

Τα πράγματα συμβαίνουν πολύ γρήγορα στην καρίερα τους και κάνουν μεγάλη περιοδεία στην Αγγλία αποκτούν πολλούς οπαδούς κυρίως φασιστοειδή και γενικότερα δημιουργούν μεγάλο hype αλλά και αντιδράσεις. Πολλά συναυλιακά venues της εποχής αρνούνται να τους κλείσουν για live γιατί είχαν αποκτήσει πολύ κακή φήμη ότι είναι μια βίαιη ναζιστική μπάντα και οι ζωντανές τους εμφανίσεις κατακλύζονται από αιματηρά επεισόδια αλκόολ και ρατσιστική βία. Αν και τα πρώτα χρόνια προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν σχέση με την άκρα δεξιά και το ναζισμό, φασισμό γενικότερα το 1983 βγάζουν το Album με τίτλο White Power και υποστηρίζουν ανοιχτά, μαζεύοντας χρήματα και προπαγανδίζοντας για το National Front και το British National Party (ακροδεξία Βρετανικά κόμματα).

O Donaldson ο τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός της μπάντας με τα χρόνια γίνεται ηγετική φυσιογνωμία στους «εθνικιστικούς» κύκλους έχοντας συνεισφέρει πολύ είτε με την δημιουργία μουσικών πολιτικών κινημάτων όπως το rock against communism αλλά και του δικτύου διανομής νεοναζιστικής μουσικής Blood and Honour (σας θυμίζει κάτι;) το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε ναζιστικό τάγμα εφόδου που υπάρχει και στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Nicky Crane

Nicky Crane

Μαζί με τον Nicky Crane (συνιδρυτή που πέθανε από Aids αφού δηλώνοντας δημοσίως λίγο πριν πεθάνει ότι ήταν ομοφυλόφυλος) οι Blood and Honor απέκτησαν μεγάλη φήμη και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια το come out του Crane δημιούργησε τρομερούς τριγμούς στους Blood and Honor και έφτασε τον Donaldson λίγο πριν την αυτοκτονία από την απογοήτευση του.

Oi

Οι Skrewdriver άλλαξαν πολλά μέλη έβγαλαν αρκετούς δίσκους με τη δισκογραφική Rock o Rama (γνωστή επίσης για τις ακροδεξιές πεποιθήσεις) έκαναν  αρκετά live, πολύ θόρυβο και ντόρο αλλά ήταν απλά μια μετριότατη ίσως και κακή μουσική παρένθεση. Μέτριες πανκ συνθέσεις, εμετικοί στίχοι, βαρετά και πολυπαιγμένα riffs και άδοξο τέλος γιατί ο Donaldson το 1993 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ο Donaldson ίδρυσε πολλές άλλες μπάντες χωρίς την ίδια «επιτυχία» των Skrewdriver. Τέλος οι Skrewdriver όπως και ο ναζισμός είχαν και πρέπει να συνεχίσουν να έχουν την ίδια κατάληξη και θέση, στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας αλλά και των συνειδήσεων μας.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.