Αχ μελισσούλα-μελισσάκι… δίχως άλλο ντουμανάκι

April 7, 2015

5 ακατέργαστα πολιτισμικά διαμάντια…

April 7, 2015

Έτος 2050… Πράσινη καινοτομία στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α.

April 7, 2015

 

grafei_o_kyriakosΚαλά κατάλαβες ότι… δεν κατάλαβες καλά. Το παρών θέμα δε θα σου μιλήσει για φανταστικά γεγονότα από το υπερπέραν, αλλά για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε περίπου το 2012 και στοχεύει να ολοκληρωθεί το 2015, σύμφωνα με το άρθρο του Paul McRandle για το National Geographic News.

Απλά τα πράγματα. Οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα και θέλησαν να το διαχειριστούν. Και όχι απλώς να το διαχειριστούν αλλά να του δώσουν κι ένα ύφος ανταποδοτικότητας.

Μάλιστα, και ποιό ήταν το πρόβλημα κύριε;

Το πρόβλημα τους ήταν η απορροή των ομβρίων υδάτων. (Εικόνες δε χρειάζονται, θα έχεις αρκετές φαντάζομαι στο μυαλό σου από το φετινό χειμώνα που… τραβάει μέχρι και σήμερα).


raigarden1

Γλάστρα συλλογής ομβρίων υδάτων.


Ωραία, και ποιος ήταν ο στόχος κύριε;

Ο στόχος τους ήταν η βελτίωση των δρόμων, η υλοποίηση ενός έργου υπέρ της κοινωνίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας (θυμήσου την ανταποδοτικότητα) αλλά και ο περιορισμός της μόλυνσης των ποταμών που τροφοδοτούν την πόλη με πόσιμο νερό.

Εντάξει, και η πράσινη καινοτομία που κολλάει κύριε;

Η πράσινη καινοτομία κολλάει στο γεγονός ότι προτίμησαν μία πιο πράσινη λύση του προβλήματος. Όπως, για παράδειγμα, δρόμους με πορώδη επιφάνεια που αποτρέπει την συσσώρευση του νερού. Γλάστρες όμβριων υδάτων -δλδ, φυτεμένες μικρές εκτάσεις που εμφανισιακά δε διαφέρουν σε τίποτα από ένα απλό παρτέρι αλλά από κάτω έχουν μία κατασκευή που συγκρατεί νερό και το χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη των φυτών, ενώ μόνο μία μικρή ποσότητα φεύγει προς τα κάτω.


 

raingardenΓλάστρα συλλογής ομβρίων υδάτων.

Επίσης, κατασκευή ταρατσόκηπων. Χρήση οικιακών βαρελιών συγκέντρωσης βρόχινου νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο της αυλής, για το πότισμα, για το πλύσιμο του αυτοκινήτου.


rainbarrel

Βαρέλι συλλογής βρόχινου νερού.


Για άκου και το ωραίο της υπόθεσης. Τα παραπάνω τα εφάρμοσαν και για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα σχολεία γιατί, πολύ απλά, θεωρούν τους μαθητές ως τους καλύτερους αγγελιοφόρους του όλου εγχειρήματος.

Δηλαδή τι έκαναν;

Κατάλαβαν το αυτονόητο.

Αυτά…

…τώρα, όμως, θα σκέφτεσαι ότι κάποιοι ζουν στο 2015 κι εφαρμόζουν πράγματα για να ξεπεράσουν  το 2050…

Κυριάκος Α., από τον ταρατσόκηπό του… για το FAQPerfection

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.