Κλασσική περίπτωση δευτερότοκου

May 1, 2015

Σοκάκια, ψαρικά, ήλιος; Τι Μύκονος ρε φίλε; Λισαβόνα!

May 1, 2015

Άλλα τα μάτια του Λαγού και άλλα της… Λιβελούλας

May 1, 2015
dailymail

Όταν ο άνθρωπος μπορεί να δει τα χρώματα σαν ένα συνδυασμό του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου, οι λιβελούλες μπορούν να δουν περισσότερα και, μάλιστα, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες.


 

grafei_o_kyriakos

Σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονές, ο λόγος είναι ότι τα εντυπωσιακά αυτά έντομα διαθέτουν 33 διαφορετικές φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες, γεγονός που τα τοποθετεί ψηλά στη λίστα των ζώων με την οξύτερη όραση.

Στο άρθρο της DailyMail, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, οι λιβελούλες, λόγω της ικανής τους όρασης, χαρακτηρίζονται ως οι καλύτεροι θηρευτές του ζωικού βασιλείου -η ικανότητά τους είναι διπλάσια από τον μεγάλο λευκό καρχαρία και τετραπλάσια από το λιοντάρι, γι’ αυτό και καταφέρνουν να πιάσουν το 95% των θυμάτων τους. Αφού εντοπίσουν το στόχο τους, το βλέμμα τους ‘κλειδώνει’ επάνω του καθώς προσαρμόζουν την πτήση τους, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να προβλέψουν πιθανές κινήσεις του πριν το πιάσουν.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι προνύμφες μερικών ειδών λιβελούλας χρησιμοποιούν διαφορετικές πρωτεΐνες στα διάφορα στάδια της ανάπτυξης τους. Για παράδειγμα, οι προνύμφες που εκκολάπτονται στην άμμο, στερούνται την πρωτεΐνη που δεσμεύει το μπλε φως, καθώς αυτό είναι δύσκολο να φτάσει στο σημείο την εκκόλαψης.

Σε άλλη έρευνα, φάνηκε ότι κάθε σύνθετος οφθαλμός της λιβελούλας αποτελείται από 30.000 ομματίδια -κάτι, που της επιτρέπει να βλέπει ταυτόχρονα προς πολλές κατευθύνσεις και να συνθέτει μία εικόνα σε μορφή ‘μωσαϊκού’.

Εκτός όλων των άλλων, οι λιβελούλες αποτελούνται από 5.900 διαφορετικά είδη, μπορούν να πετάξουν 97 χλμ./ώρα, περιλαμβάνονται στα μεγαλύτερα ιπτάμενα έντομα ενώ μπορούν να πετάξουν και… προς τα πίσω!

Ωστόσο, ακόμα κι ένα τόσο καλοφτιαγμένο πλάσμα δε θα μπορούσε να μην έχει τους δικούς του φυσικούς εχθρούς, όπως είναι τα πουλιά, οι σαύρες, τα αμφίβια και τα ψάρια.

Κυριάκος Α., από τον ταρατσόκηπό του… για το FAQPerfection

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.