βαφτιστήρι out of budget

April 11, 2015

Πασχαλινά γλυκά που κάνουν… τη διαφορά!

April 11, 2015

Μαγειρίτσα με… «Μύκητες»

April 11, 2015

 

grafei_o_kyriakosΜαγειρίτσα με μύκητες; Καλά, τότε μαγειρίτσα του κηπουρού (φίλε, αυτό είναι επαγγελματική δια(σ)τροφή)! Εντάξει το λοιπόν, θα σου φανερωθώ. Μαγειρίτσα με μανιτάρια!!!

Προσωπικά, πιστεύω πως η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι αναντικατάστατη. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να φτιάξω μία εναλλακτική εκδοχή του παραδοσιάκου πιάτου και, αν σου αρέσει, να τη φτιάξεις κι εσύ που τη μαθαίνεις, ίσως, για πρώτη φορά. Η συνταγή κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια. Φωτογραφία δε σου έχω, γιατί τη φετινή δεν την έχω φτιάξει ακόμα και την περσινή… δεν πρόλαβα να τη φωτογραφίσω!

Είναι συνταγή που τη φτιάχνω από τα φοιτητικά μου χρόνια… παρένθεση, η μαγειρική είναι κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα, κλείνει η παρένθεση… και την έχουν απολαύσει αρκετοί φίλοι, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν μείνει πολύ ικανοποιημένοι.

Στο προκείμενο.

Εσύ που είσαι vegetarian, εσύ που δεν είσαι vegetarian (αλλά τρέμεις στην ιδέα του τι περιέχει η κλασική συνταγή), εσύ που δεν έχεις χρόνο ή υπομονή (η συνταγή μας απαιτεί, σαφώς, λιγότερο χρόνο), εσύ κι εγώ που δεν ξέρουμε ή φοβόμαστε να επεξεργαστούμε σωστά τα συκωτάκια και τα εντεράκια, εσύ που έχεις μικρά παιδιά και θέλεις αυτή τη μέρα να γευτούν κάτι παραδοσιακό χωρίς να σιχαίνονται. Εσύ που θα τη φτιάξεις, γράψε τα υλικά κι εσύ που δε θα τη φτιάξεις, απλώς… χάνεις!


Υλικά για 3-4 άτομα

Αντίδια, περίπου 1/2 κιλό

2 πράσα (προσοχή στο καθάρισμά τους)

5-6 μαρουλόφυλλα ή ένα ολόκληρο

1/2 ματσάκι άνηθο

1/2 ματσάκι μάραθο

1/4 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα

Λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Νερό (ζεστό)

1 συκωταριά (Πλάκα κάνω!)

1/2 κιλ. μανιτάρια πλευρώτους (επιστημονική ονομασία Pleurotus ostreatus)

2 αυγά

Λεμόνι (κατά βούληση)


Βήμα-βήμα…

Πλένεις καλά τα χορταρικά σου με νερό και ξύδι και τα ψιλοκόβεις. Επίσης, ψιλοκόβεις και τα μανιτάρια.

Σωτάρεις στην κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Ακολουθούν τα μανιτάρια. Μετά, προσθέτεις μάραθο, μαϊντανό και άνηθο. Στη συνέχεια, βάζεις τα αντίδια και τα μαρουλόφυλλα. Αφήνεις τα υλικά να μαραθούν για λίγο και προσθέτεις το ζεστό νερό. Μην ξεχάσεις το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρεύεις για περίπου 30’ και, μετά, κλείνεις το μάτι.

Ετοιμαζόμαστε και πάμε εκκλησία. Γυρνάμε από την εκκλησία.

Ωραία; Τώρα θα την αυγοκόψουμε. Στύβουμε τα λεμόνια. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού. Τώρα, με μία βαθιά κουτάλα, θα προσθέσουμε αρκετό από το ζουμάκι της σούπας μας στο αυγολέμονο για να μη μας κόψει. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα που έχουμε αποσύρει από τη φωτιά και ανακατεύουμε προς μία κατεύθυνση.

Αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω, είμαστε σε θέση να κάτσουμε στο τραπέζι με φίλους και συγγενείς, να τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγουλάκια μας, να ευχηθούμε και να απολαύσουμε τη γαστρονομική δημιουργία μας. Καλή σας όρεξη!

Καλή Ανάσταση σε όλους, με υγεία κι ένα καλύτερο αύριο.

Κυριάκος Α., από τον ταρατσόκηπό του… για το FAQPerfection

Leave a comment